News Цікаво… Верхова їзда: відпочинок чи лікування?

Цікаво… Верхова їзда: відпочинок чи лікування?

()
Name :
Passport :
Sex :
Breed :
Colour :
Date of birth :

Pedigree :

Споконвіку коня вважають символом енергії і сили, пристрастей та інстинктів, а також вірності та відданості. З образом коня постає перед нами сива давнина – доба козацтва, відгукується боротьба за свободу, порив до волі. Скільки років проминуло з того часу, а кінь все ж залишається незамінним другом людини.

Часто письменники уособлюють саме в цих тваринах дух людини, а то й цілого народу. Разом з тим, як здається на перший погляд, завжди сумні очі коня випромінюють інтелект та мудрість.

Своєї невмирущої слави та гордості не втратила ця тварина і сьогодні, а навпаки досягла ще більшого значення в нашому житті. Швидкими темпами розвивається верхова їзда та кінний спорт, які є не тільки видами відпочинку, але й способом лікування.

Метод лікувальної верхової їзди – іпотерапія – став одним з найефективніших в усьому світі. Ще з Античних часів було відомо про користь верхової їзди для відновлення хворих і поранених. Гіппократ стверджував, що поранені і хворі одужують швидше, якщо їздять верхи. Він же відзначав, що, окрім загальнозміцнювального ефекту, спостерігається і психологічний ефект занять верховою їздою. Він радив їздити верхи меланхолікам, оскільки це звільняє людину від «темних думок» і викликає «думки веселі і ясні».

Відомо, що позитивний ефект верхової їзди заснований на комплексній дії на організм людини. Температура коня в середньому на 1.5 градуса вище, ніж у людини, а у працюючої тварини і того більше, тому навіть кінь, що спокійно йде, розігріває і масажує м’язами спини, що перебувають в контакті із м’язами вершника, що значно покращує кровообіг. Крім того, навіть при спокійному кроці тіло людини змушене як би слідувати за рухами коня, таким чином здійснюється низка пасивних рухів в суглобах і хребті, м’язи працюють навіть без особливих зусиль з боку людини. Саме на цьому ефекті засновано лікування верховою їздою хворих із неврологічною симптоматикою, дітей із ДЦП.

Лікувальна верхова їзда в першу чергу показана інвалідам з травмами кінцівок і хребта, при частковому або повному паралічі ніг, атрофії м’язів, а також тим, хто страждає викривленням хребта і порушенням постави. Як загально лікувальна процедура верхова їзда може застосовуватися при реабілітації хворих, які перенесли важкі кардіологічні і легеневі захворювання, і при вегето-судинній дистонії.

Отож, виявляється верхова їзда – це не тільки захоплення чи приємний відпочинок. Як говорить українське прислів’я: «Одним пострілом двох зайців вбити» – і відпочити, покатавшись на конику можна, і водночас користь для здоров’я отримати.

Video :

No video

Photo :

Got something to say :

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments :

Council to answer your questions :

Contacts

48420, Ukraine, Tenopil oblast.
Buchach district. Perevoloka village,
Shkilna st.83
info@ksktornado.com.ua, ksktornado2014@gmail.com
+38 (067) 350-45-63
+38 (03544) 2-62-39
+38 (03544) 2-64-62